http://samer.vingar.se
SAMER
En sida under domänen http://vingar.se  

LITTERATUR om samer och/eller shamanism:

Tipsa oss gärna om fler!

 

Laila Spik
gör stor nytta när hon åker omkring runt om i världen och berättar om samisk kultur.


lailaspik.vingar.se    LÄNKBYTARE! 

Anna Bornstein/Laila Spik
DEN SAMISKA VANDRINGSRÖSTEN
Samekvinnan Laila Spik berättar om naturmystik och samhörighet med allt levande.
Mycken visdom och klokskap.
Att gå ut och in i historien, ta plats vid kåtaelden och lyssna till de gamla myterna,
arbetet med renar förr och nu, lära sig samarbeta med naturen.
En ytterst personlig bok om samernas yttre och inre kunskap.
"Här är jag. Se mig. Hör mig. Jag är kunskapen. Tag vara på mig."
Ett möte mellan samer och onondagaindianer från USA redovisas också.
Nåjden, trolltrumman, midnattssolen, jojken, offerplatsen, underjorden, att färdas mellan världarna, livsträdet.
Läs och förundras över den kunskap som vårt lands enda återstående "naturfolk" besitter.

208 sidor, inbunden.
Första upplagan slutsåld, ny på väg in!

- The reindeer recipe book

Läs mer om boken:
Read more about the book!

How to Cook A Reindeer 

 

Jörgen I Eriksson
www.norrshaman.net 
  LÄNKBYTARE! 

  • Eriksson Jörgen I, Samisk shamanism, Gimle, (Hägersten, 1987) 
  • Eriksson Jörgen I, Vandrare i två världar. Samisk shamanism, bok 2. (2004).
  • Eriksson Jörgen I, Blodstämmare och handpåläggare, Folklig läkekonst och magi i Tornedalen och Lappland. (Rimbo 1992. 77 s. Illustrerad. Häftad.)
    Denna bok hittade jag hos www.parthenon.se som har många spännande böcker.
  • Eriksson Jörgen I,  Mikael Gejel, Mikael Hedlund, Marie Eriksson Sejd - en vägledning i nordlig shamanism (2006 - ny utökad upplaga)
  • Eriksson Jörgen I & Atrid Grimsson, Bergets Visdom - Shamanskt arbete med berg, sten och mineral;  (1996). 
  • Eriksson Jörgen I, Att bita av ödets trådar - Ett shamanskt manifest (2005).
  • Eriksson Jörgen I, Världsträdet och den kosmiska väven - En shamansk analys (2005)

 

Johan Turi
(el Thuri
som han stavade på äldre dar el Tuuri)
författare och konstnär, 1854-1936,
den förste samen att skriva en bok om samerna på samiska.
Hans första bok utkom 1910 "Muitalus sámiid birra" = En bok om samernas liv. Universitetsläroboken nr 1. Översatt till 10 språk när detta skrevs.
1920  en bok om typ shamanism
1931.  Från fjället.


Färska tryckningar, som går att få tag på:  
J. Thuri:  En bok om samernas liv (1987) häftad, lite över 100:-
 J Turi, Nils-Aslak Valkeapää (finska):   Boares Nauti Johan Thuri
Mest info jag känner till på nätet:
www.overtornea.se/kultur_fritid/ottar/resor/forfattare/thuri.htm

”Dokumentär Johan Thuri”. Filmen är producerad av Majlis Skaltje, SVT,
sameredaktionen i Kiruna och visades på SVT 1 januari 2006.
Kommentar: jättebra, intressant film med bilder och intervjuer med folk som "kan" eller känt honom..

 

Åsa Virdi Kroik

  Efter förfädernas sed, (2005)
Om samisk religion. Populärvetenskaplig artikelsamlig om samisk religion ur olika perspektiv.

Boken, 98 sidor limbunden, kostar 200 kr

Hellre mista sitt huvud än lämna sin trumma”, (2007).
E
n bok om samisk religion och kulturkontakterna mellan samer och missionärer i Namdalen/Frostviken
 och dess betydelse för hela det samiska området.


Läs mer om Åsas böcker
och hur du kan beställa dem.

 

Shamanism & miljö & klimat

är ju en kunskap som tyvärr många okunniga folklivsforskare inte begriper sig på.
Eftersom de inte har grundkunskap får de ingen information de kan tillgodogöra sig av de shamaner de träffar. Sedan har väl inte alla naturfolks s k shamaner koll på att de har hjälp av diverse osynliga väsen i sådan grad att de har medveten dubbelriktad kommunikation med dem. Som inom alla andra yrken och intressen finns det olika grader av förståelse och kunskap. Enligt min uppfattning har tyvärr många shamaner tendens att ensidigt beordra de väsen som hjälper till, istället för att kommunicera för att komma på bästa möjliga lösningen och få ännu bättre resultat.

   Michael Harner som skrivit en shamanbok nedan, har levt med shamaner, blivit initierad och fått lära sig en del metoder, så han vet mycket mer än de flesta vad han pratar om.
Övriga vet ofta mindre av intresse för oss med kunskaper om healing, auror, chakror, osynliga hjälpar-väsen, tankens kraft etc. Glöm att shamaner, enligt många arkeologer och folklivsforskare, var knäppskallar med trummor som lurade folk. Säkert var kvalitetsbredden då liksom nu stor, men många hade stora kunskaper som gick i arv inom områden. som  skolmedicinen borde känna till idag. Dock var de inte vad vi idag kan kalla stora experter, de saknade de nätverk vi idag kan stödja oss på. En del alternativare kan delar av detta. Många naturfolks shamaner var pga avstånd ofta ensamvargar utan de regelbundna träffar med likasinnade många har idag, när även kurser, föredrag, telefon, litteratur, brev, internet etc hjälper till med informationsutbyte och kunskapsspridning.

  Jag önskar att den kunskap, t ex om växters helande egenskaper, som finns inte ska försvinna utan förmedlas vidare ute i världen till kunniga intresserade shaman-arvtagare. Sådant intresserar tyvärr inte dagens läkevetenskap i tillräcklig omfattning, eftersom det inte är en patenterbar och därmed för ett vinstdrivande företag en ekonomiskt vettig investering.
Som verkligheten ser ut måste tyvärr det mesta i mitt tycke nödvändiga jobbet göras av ideella krafter. För ett vinstdrivande bolag lönar det sig tyvärr endast att producera patenterbara piller, ofta med biverkningar. Fördel med de som jobbar ideellt är att de ofta har nödvändigt intresse och grundkunskaper för att kunna tillgodogöra sig information.  
Med storföretagens mångmiljonvinster är naturligtvis lobbying till våra okunniga politiker och andra makthavare (frimurare & dylika) ekonomiskt mycket välmotiverat. Man skyddar sig själv och åsidosätter etik och moral om det inte passar egen makt och intresse. Skola, kyrka, politiker, vetenskap och massmedia gör oss tyvärr blinda för verkligheten.

Historiskt har Svenska staten gjort stora övergrepp på samerna och religion har ju tagit bort mycket av de naturliga kontakterna med naturväsen osv som mycket shamankunskaper bygger på. Och övergreppen fortsätter, samer är ju en liten minoritet och verkar mest i ett stort glestbebyggt land med värden stat och andra vill ha del av. Och då har maktens metoder föga av etik, moral och kärlek, Samma sak över hela världen.

Idag borde vi bry oss mer om miljö och klimat. Ingen politiker eller företagare verkar vilja fatta eller bry sig om miljön, mer än vad som passar deras image mot okunniga naiva väljare eller konsumenter. Ser man på naturen med det som borde vara gamla äkta shamanska ögon & öron och har en medveten dubbelriktad kommunikation med de naturväsen som har koll på hur naturen fungerar och reagerar, och ser hur de osynliga energierna där fungerar så borde man få ett och annat att fundera på.

Sameland liksom typ Himalaya är idag hyfsat stora ganska lite industrialiserade = förstörda landytor och fungerar därmed som allt viktigare andningshål för Moder Jord i en allt mer förstörd värld. Mäter man idag med slagruteteknik på fjällbäckar kan man se att de följs av "el-linjer", som troligen delvis har att göra med att elen som vi jordar följer minsta motståndets lag, vatten leder.... Inte bra för naturen. Vi förstör med förbränning, med avgaser från fabriker, hem, bilar, flyg. Vi släpper ut gifter som sprids i bäckar och sedan hamnar i sjöar och hav. Vi är stressade och skickar ut negativa tanka som påverkar inte bara oss själva utan all natur, luft, jord, vatten. Allt detta påverkar Moder Jords system på "homeopatisk nivå".

Vindkraftverk i fjällen
Politiker vill idag sätta upp vindkraftverk i fjällen. Ett vindkraftverk gör att luften i omgivningen blir "energilös" och negativ på ett sätt inte vi idag kan mäta med mänskliga instrument, men naturväsen är oroliga. Fågelskådare tycker sig ha märkt minskning av fåglar i områden runt vindkraftverk, men det mesta är ovetenskapligt och synligt och därför väljer politiker och vetenskapsmän tyvärr den enkla åtgärden: det syns inte och är inte vetenskapligt dokumenterat, alltså finns det inte utan är bara flum och fantasier.

De som har hand om makt och vetenskap är naturligtvis inte dummare än att de ser om sitt eget hus genom att sätta upp regelverk för att skydda sig själva som säger att man ska driva verksamheten inom det som är vetenskap... Och eftersom de som har makt och pengar styr vad man får forska på så tror du att man forska på sådant som kan dra undan mattan och visa att man har fel? Jag har fått många rapporter om att undersökningar som pekar åt fel håll har lagts ned. Det som behövs är bl a att vi människor måste bry oss, lära oss mer om den osynliga världen, lära oss att använda våra dolda outnyttjade förmågor. Lära oss att inte tro på massmedia för mycket utan försöka tänka brett och öppet själva. Det är inte svårt att hitta fel inom alla områden. Det finns en förening (Vetenskap och Folkbildning med mest universitets/högskolefolk i ledande positioner) som specialiserat sig på sådant, men tyvärr inriktar de sig bara på sådant som inte passar de som har makt. Många "höjdare" är idag "något" irriterade på deras enögda sätt att utnyttja sina kunskaper ensidigt och partiskt. En sa att om de använde sina kunskaper för att hitta fel hos sina kollegor så skulle de kunna kunna "paja" väldigt många doktorsavhandlingar och andra undersökningar, de istället lutar sig mot. Men du är väl inte så lättlurad? Kolla in Jordstrålningscentrums anslagstavla och läs om hur Aschberg jobbar efter tips och medverkan från VOF-folk. Vi svenskar har en mycket naiv övertro på att politiker, företag och makt vill oss väl och inte som andra ser att de vill sig själva väl.  

Läs mer om "den Osynliga världen" på t ex
http://jordstralningscentrum.se
http://adante.se
http://vingar.se
Gratis-prenumerera på Slagrutenytt som skriver om den osynliga världen och varje vecka har föredrag och kurser i Stockholm, men även om du bor långt därifrån så är det nyttigt att se vad det handlar om.
Läs gamla nummer och prenumerera på
http://slagrutenytt.vingar.se 
  

Mer om shamanism:  http://shaman.vingar.se
Mer om naturväsen:  http://devor.vingar.se
Mer om healing:  http://healing.vingar.se

 

 

En bråkdel av befintliga samiska böcker på svenska.
Du kan hitta mer info om du surfar runt bland länkarna.

  • Agrell, Sigurd:  Lapptrummor och Runmagi; (1934) 
  • Andersson, Karl:
    - Rajden går, Nybyggarna vid Danasjön, Vid sjätte sjön, Fjärrskådare och fjällfolk, Ursamer.
    - Två världar - naturligt och övernaturligt

    Libris 1988, dekorerat förlagsband, illustrerad, 143 sid
  • Arlebrand, Håkan: Det okända. (bl a om shamanism)
  • Benneth, Solbritt, Åhlen Mahrit (Red.): Runmärkt, Carlssons förlag
  • Bergman Sucksdorff, Astrid och Gösta Vogel-Rödin: Buores Buores - medmänniskor i norr
  • Borberg Kirsten m. fl., Svart skiner solen, Bokförlaget Natur och Kultur, (Island, 1994)
  • Bäckman Louise & Hultkrantz Åke: Studies in Lapp Shamanism, Almqvist and Wiksell International, (Stockholm, 1978)
  • Bäckman, Louise: Sai´va. Föreställningar om skyddsväsen i heliga fjäll. Akademisk avhandling, Stockholms universitet. 1975.
  • Collinder, B.: Lapparna (1949)
  • Crottet, Robert:
    - Månskogarna
    (1954) Gamla folksagor från skoltsamerna.
    -
    Lapplands andra ansikte (1966) Om skoltsamernas tillvaro.
    -
    och Enrique Méndez:  I Sameland (LTs förlag 1968). 112 bildsidor, varav 16 färg om en färd över Nordkalotten genom Finland, Sverige och Norge.
  • G. von Düben: Om Lappland och lapparne, företrädesvis de svenske.
    Etnografiska studier. (1873)
  • Edsman, Carl-Martin: A manuscritp concerning inquiries into witchcraft in Swedish Lappland "Trolldomsrannsakningar i Lappmarken" 1649-1739 by Erik Nordberg... Acta Universitatis, Stockholmiensis.  (1985).
  • Englund, Einar: Berättelser från Lappmarken. (1980)  Einar var lära i Lappmarken och kan sina ödebygder och människorna där.
  • Ersson, Boris och Birgitta Hedin: SA´MIT  Samerna - Nordkalottens folk. LTs förlag 1977 ISBN 91-36-00926-1. 215 sidor, rikt illustrerad.
  • P. Fjellström: Samernas samhälle i tradition och nutid (1985)
  • Groth, Östen: Nordkalotten Konung Faravids Land (1994). Tiden, ISBN 91-550-3989-8. Bra, bred, innehållsrik bok för att få kunskap om historien, människorna, kulturerna, laestadianismen. 187 sid.
  • Grönlund, Herman: VILHELMINA Södra Lappland, En Färgbildbok. 36 bilder i A5-Format.
  • Harner, Michael: Shamanens väg. (Bokförlaget Korpen), ISBN 91-7374-045-4
    www.shamanism.org 
  • Holmberg Uno: Lapparnas religion, Centre for Multiethnic Reasearch, (Uppsala, 1987)
  • R. Karsten: The Religion of the Samek (1955)
  •  Kihlberg, Kurt har skrivit ett halvdussin böcker om Einar Wallquist och "hans land":
    - Lappmarksdoktorns land.  (Piteå 1992)
    - Den stora boken om Lappmarksdoktorn Einar Wallquist och folket i hans litterära hemprovins.  (Piteå 1993)
    - Drömmen om lappmarken. En bok tillägnad 100-årsminnet av Lappmarksdoktorn Einar Wallquists föddelse.  (Piteå 1995)
    - Norrbotten är Norrbotten.  (Piteå 2000)
    - Lapplamd -Fjällvandrarens dröm och längtan.  (Piteå 2001)
    - Made in Sápmi.  (Piteå 2007)
  • Korhonen, Olavi: Samisk svensk. Svensk samisk ordbok. Samernas folkhögskola Jokkmokk. (1973).
  • Lauri, Honko & Timmonen Senni & Bransch Michael: The Great Bear, Suomalaisen kirjallisuuden seura, (Helsinki, 1993)
  • Ruong Israel: Samerna, Aldus/Bonnier, (Stockholm, 1969)
  • Lappmannen Jon Johanssons Signerier och besvärjelser, Svartkonst från Lappland (1997, ISBN 91-97190551) Köpt hos Vattumannen.
  • Lisa Johansson: Saltlake och blodvälling. Berättelser från nybyggartiden i Lappmarken, valda och redigerade av Sune Jonsson. LTs förlag 1968. ISBN 91-36-00149-X. Pocketbok 160 sidor.  Lisa Johansson som föddes 1894 i Vilhelmina har gjort sig känd som en av lappmarkens omistliga traditionsbärare. En "meddelare" som vill ge en i minsta detalj sann och riktig bild av tiden och miljön. För sina insatser har hon bl a belönats med Hazeliusmedaljen.
  • Laestander, Hans: Mtt Arjeplog. (1989) 87 sid. Om Hans Laestanders liv och en hel om Einar Wallqvist, bl a många bilder.
  • Lundgren, Åke: Gudaberget. 1982. Bra Böcker. Roman som börjar 1594 då Sigismund blev landsfader och om hur lapparna tvingades betala hårda skatter och dyrka den kristne guden. Handlar om några familjer från Pite lappmark.
  • Bo Lundmark:I Sameland (Rabén & Sjögren).  ISBN 91 29 55599 x.  Bo Lundmark är, sedan 10 år tillbaka samernas egen kyrkoherde- med fast punkt i Funäsdalen, men ofta på resa i sin vidsträckta församling.
    Det har tagit honom många år att skriva den här boken, samla kunskap + sammanställa det unika bildmaterialet på över 100 foton i färg och svart-vitt. 170 sidor.
    "Här finns porträtt på märkliga män och kvinnor ur samernas dåtid och nutid, liksom ögonblicksbilder i helg och socken och hisnande vackra naturbilder från fjäll och skogar i Sápmi".
  • Ernst Manker:
    - De åtta årstidernas folk
    (1976)
    - Boken om Skum ((1956) 146 sidor med ca 30 foton, ca 50 teckningar.  Mycket om vildmarksgeniet Skum som lapp och stor konstnär.
    -
    Same sita - lappbyn". Ett bildverk om Nils Nilsson Skum.
    -
    Valla renar
  • Christian Mériot: SAMERNA (1994)
  • Eliade Mircea: The Encyclopedia of Religion, volume 9, Collier Macmillan Publichers, (London, 1987); Shamanism, Arkana, (London, 1989)
  • Jens-Ivar Nergård:  Den levende erfaring. Jörgen I Ericsson: en fantastisk bok om samisk kunskapstradition. Läs han recension: www.norrshaman.net/Nergard.htm 
  • A. Nesheim, Samerne, Historie og kultur
  • Nordiska Museets och Skansens årsbok 2008: För Sápmi i tiden. 292 sidor. Mycket bilder och historia med källor och litteraturhänvisningar.
  • Sara Ranta-Rönnlund:
    - Nådevalpar
    (1971)
    - Nåjder - Berättelser om trollkarlar och trolldom i sameland. Stockholm, Askild & Kärnekull.(1972)  204 sidor, många bilder.
    -
    Njoalpas söner - Berättelser om dagligt liv i norr. (1973).
    ISBN 91 7008 352 5. 232 sidor. Ca 25 bilder. Mycket om sameliv i Jukkasjärvi (mellan Kebnekaise o Kiruna), men som de flesta skönlitterära verk ej helt realistiskt och riktigt.
  • Gunnar Rönn: Sameland (1960), Saxon & Lindström. 170 bilder, bra dokumenterade. Gunnar är känd som bra fotograf och berättare och skildar här renskötande svenska och norska samer.
    Vi har ett signerat ex, lite extra kul, men han sålde nog själv många och signerade.
  • Skott, Carola: Bota blod och läka hjärta, Samer berättar om bot (1997), Carlssons ISBN 91-7203-235-9,  360 sid, Flera sidor referenslitteratur.
  • Strömbäck, Dag: Sejd – och andra studier i nordisk själsuppfattning. Gidlunds förlag. ISBN 91-7844-318-0
  • Jouni Tervalampi: SAMER, den försvunna skogssamekulturen i Västmanland, Uppland, Dalarna, Gästrikland och Hälsingland. Sockenlappar. Samisk mytologi, religion och dess nåjder.
  • Lars Thomasson: De svenska samerna och renskötseln i Sverige. Bibliografiska anteckningar för åren 1970-74. Kungl Skytteanska samfundets handlingar. No 21 1979.170 sidor med källforskningshänvisningar.
  • J. Thuri: En bok om samernas liv (1987)
  • Time-Life böcker: LAPPLAND  Världens vildmarker. (1980). 184 sidor. Mycket färg-  och svartvita bilder och en hel del text.
  • Einar Wallquist: 
    - Kan doktorn komma (1935)
    - Lappmarksdoktor (1936)
    - Lappmarksår (1937)
    - Få mans land (1939)
    - Dagen oss förunnad (1941)
    - Möte med granne (1943)
    - Väster om väg (1945)
    - Våra sjukdomar (1946)
    - Att få komma (1947)  upplagan från1954 har 226 sid., 6 teckningar
    - Med varandra (1949)  upplagan från 1954 har 225 sid. 6 teckningar.
    - Bilder från mina lappmarksår (1950)
    - Mer än mantalsskriver (1951)
    - De tolv månaderna (1953)
    - Blott en dag (1955)
    - Midnattstimme (1957)
    - Det äventyrliga (1959)
    - De bodde i norr (1961)
       218 sid. 14 teckningar av författaren, helsidor med annat tjockare mörkare papper.

    - Närstående (1963)
    - I minnet glömt (1965)
    - Av mången glömt (1967)
    - De kranka och de uslingar (1968)
    - Arjeplogs kyrkor(1970)
    - Silvervägen (1975)
    - Arjeplog fordomtida (1983)
    (Kihlberg, Kurt har skrivit ett halvdussin böcker om Einar Wallquist och "hans land", se ovan)
  • Alberto Villoldo: Shamansk healing. Indiansk läkedom för att hela dig själv och andra. (Richters www.egmontrichter.com ) Inte samiskt, men "nära"...
    Villados hemsida: www.thefourwinds.com 
Samisk litteratur på engelska: 
 www.sb.sametinget.se/engelsk/indexen.htm

 

Åter till SAME-sidan
SAME-Undersidor:

Samiskt hantverk
Frimärken med samisk anknytning
Samisk litteratur

Norska länkar och bilder
Same vykort
Shamanism
Vindkraftverk i fjällen & Miljö & Klimat
 
 
Till Laila Spiks hemsida
Till Shamanism-sidan
där det också finns info om samer

Till Indian-sidan

Till Eskimåer, maya, aboriginer, maori, gamla Egypten, vikingar...
Till Lappland
Till vingar.se